EAV 2018, CINVESTAV Advanced Summer School

America/Mexico_City
Auditorio José Adem (Cinvestav Zacatenco)

Auditorio José Adem

Cinvestav Zacatenco

Av. Instituto Politécnico Nacional 2508, Col. San Pedro Zacatenco, Del. Gustavo A. Madero, 07360, CDMX
Sergio Tomás Velázquez (Chair) (Departamento de Física-CINVESTAV) , David Bermudez (Departamento de Física, Cinvestav) , Pablo Roig Garcés (Departamento de Física-CINVESTAV) , Martín Hernández Contreras (Departamento de Física-CINVESTAV) , Iván Heredia de la Cruz (Departamento de Física-CINVESTAV)
Description

The Advanced Summer School in Physics will be held in Mexico City from the 16th to the 20th of July 2018. It will be organized by the Department of Physics of the Center for Research and Advanced Studies of the National Polytechnic Institute (Cinvestav-IPN).

Cinvestav is a public organization dedicated to develop, teach and promote research in science. Cinvestav counts with 37 Departments, separated into 4 research areas: Exact Sciences, Biology & Medicine, Technology & Engineering, and Social Sciences & Humanities.

The Department of Physics is one of the largest departments at Cinvestav. It currently counts with more than 50 researchers working on a wide variety of research topics: Quantum and Mathematical Physics, High Energy Physics and Fields, Solid State and NanoPhysics, Statistical Physics and Soft Condensed Matter, Medical Physics and Biophysics, and General relativity and Cosmology. This Advanced Summer School aims to cover these fields and to introduce the students to these topics and to the current edge research on each subject.

    • 08:45 09:00
      Welcome and opening 15m
      Speaker: Prof. Máximo López López (Cinvestav)
    • 09:00 13:30
      Courses

      Morning courses

      Conveners: Sergio Tomás Velázquez (Departamento de Física-CINVESTAV) , Pablo Roig Garcés, Pablo (Departamento de Física-CINVESTAV) , Iván Heredia de la Cruz (Departamento de Física-CINVESTAV) , David Bermúdez Rosales, David (Departamento de Física-CINVESTAV) , Martín Hernández Contreras (Departamento de Física-CINVESTAV)
    • 13:30 15:00
      Lunch 1h 30m
    • 15:00 17:00
      Plenary Talks
      Convener: Sergio Tomás Velázquez (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 15:00
        Física Médica: la física aplicada a la salud 1h
        Speaker: Prof. Luis Manuel Montaño Zetina (Cinvestav)
      • 16:00
        ¿Podemos estudiar el universo? 1h
        Speaker: Prof. Josué De Santiago Sanabria (Cinvestav/Conacyt)
    • 17:00 19:00
      Visit to our labs
    • 09:00 13:30
      Courses

      Morning courses

      Convener: David Bermúdez Rosales, David (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 09:00
        Neutrino masses and mixings: An overview 1h
        Speaker: Prof. Abdel Pérez Lorenzana (Cinvestav)
      • 10:00
        Boltzmann−Onsager−van-der-Waals Theory of the Formation of Non-equilibrium Amorphous Solids (Glasses, Gels, etc.) 1h
        Speaker: Prof. Magdaleno Medina Noyola (Universidad Autónoma de San Luis Potosí)
      • 11:00
        Coffee break 30m
      • 11:30
        An Introduction to the nanoworld and its applications 1h
        Speaker: Prof. Jaime Santoyo Salazar (Cinvestav)
      • 12:30
        Tecnología cuántica con fotones y átomos a temperatura ambiente 1h

        Ingeniería de interfaces cuánticas materia luz.

        Speaker: Prof. Eden Figueroa (Stony Brook University)
    • 13:30 13:40
      The EAV Photo (Meeting point: terrace in front of the Physics & Math Departments / stairs above the Auditorium) 10m
    • 13:40 15:00
      Lunch 1h 20m
    • 15:00 17:00
      Plenary Talks
      Convener: Pablo Roig Garcés, Pablo (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 15:00
        Propiedades magnéticas y vórtices en Superconductividad 1h
        Speaker: Prof. Agustín Conde Gallardo (Cinvestav)
      • 16:00
        La física del sabor en las fronteras de la energía y la intensidad 1h
        Speaker: Prof. Eduard De la Cruz Burelo (Cinvestav)
    • 17:00 19:00
      Visit to our labs
    • 09:00 13:30
      Courses

      Morning courses

      Convener: Martín Hernández Contreras (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 09:00
        Neutrino masses and mixings: An overview 1h
        Speaker: Prof. Abdel Pérez Lorenzana (Cinvestav)
      • 10:00
        Boltzmann−Onsager−van-der-Waals Theory of the Formation of Non-equilibrium Amorphous Solids (Glasses, Gels, etc.) 1h
        Speaker: Prof. Magdaleno Medina Noyola (Universidad Autónoma de San Luis Potosí)
      • 11:00
        Coffee break 30m
      • 11:30
        An Introduction to the nanoworld and its applications 1h
        Speaker: Prof. Jaime Santoyo Salazar (Cinvestav)
      • 12:30
        Tecnología cuántica con fotones y átomos a temperatura ambiente 1h

        Construcción de redes criptográficas cuánticas y de distribución de entrelazamiento.

        Speaker: Prof. Eden Figueroa (Stony Brook University)
    • 13:30 15:00
      Lunch 1h 30m
    • 15:00 17:00
      Plenary Talks
      Convener: Sergio Tomás Velázquez (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 15:00
        Información de la Coordinación Académica 1h
        Speaker: Prof. Agustín Conde Gallardo (Cinvestav)
      • 16:00
        A coarse-grained model of circular dichroism 1h
        Speaker: Prof. Mauricio D. Carbajal Tinoco (Cinvestav)
    • 17:00 17:20
      Coffee Break 20m
    • 17:20 18:00
      Short talks
      Convener: Sergio Tomás Velázquez (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 17:20
        Phenomenology of tau lepton: an attractive place in the search for new physics 20m
        Speaker: Dr Gerardo Hernández Tomé (Cinvestav)
      • 17:40
        Nanomaterials: An attractive approach to photocatalytic semiconductors and their applications 20m
        Speaker: Dr Mario Pérez González (Cinvestav)
    • 18:00 19:30
      Plenary Talks: Circo de la Física
      Convener: Sergio Tomás Velázquez (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 18:00
        Circo de la Física 1h 30m
        Speaker: Prof. Rodrigo Pelayo Ramos (Unidad Profesional Interdisciplinaria en Ingeniería y Tecnologías Avanzadas (UPIITA-IPN))
    • 09:00 13:30
      Courses

      Morning courses

      Convener: Iván Heredia de la Cruz (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 09:00
        Neutrino masses and mixings: An overview 1h
        Speaker: Prof. Abdel Pérez Lorenzana (Cinvestav)
      • 10:00
        Design of the electronic properties of semiconductor nanostructures for specific applications and their epitaxial elaboration 1h
        Speaker: Prof. Isaac Hernández Calderón (Cinvestav)
      • 11:00
        Coffee break 30m
      • 11:30
        An Introduction to the nanoworld and its applications 1h
        Speaker: Prof. Jaime Santoyo Salazar (Cinvestav)
      • 12:30
        Tecnología cuántica con fotones y átomos a temperatura ambiente 1h

        Diseño e implementación de computadoras cuánticas basadas en luz.

        Speaker: Prof. Eden Figueroa (Stony Brook University)
    • 13:30 19:00
      Meal-Party 5h 30m
    • 09:00 11:00
      Plenary Talks
      Convener: Pablo Roig Garcés, Pablo (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 09:00
        Grandes problemas actuales en superconductividad 1h
        Speaker: Prof. Rafael Baquero Parra
      • 10:00
        El Problema del Movimiento en la Teoría de Cuerdas 1h
        Speaker: Prof. Héctor Hugo García Compeán (Cinvestav)
    • 11:00 11:30
      Coffee Break 30m
    • 11:30 12:30
      Plenary Talks
      Convener: Pablo Roig Garcés, Pablo (Departamento de Física-CINVESTAV)
      • 11:30
        Production of Nanostructures and Quantum Devices based on III-V and III-N Semiconductors 1h
        Speaker: Prof. Máximo López López (Cinvestav)
    • 12:30 12:40
      Closure and Farewell 10m